آموزش سفالگری با دست
همانطور که می دانید سفالگری یک هنر دیرینه و باستانی است و سابقه ۲۵۰۰ ساله دارد. قبل از اختراع چرخ سفالگری، سفالگران بصورت دستی ظروف سفالی را می ساختند، امروزه نیز با وجود چرخ سفالگری، برای ساخت بعضی از اشیاء از روش دستی استفاده می کنند.
سفالگری با دست ابزار خاصی نیاز ندارد و با ساده ترین وسایل می توان آن را انجام داد. سفالگری با دست برای افراد که مشکل عصبی، استرس و عدم تمرکز دارند بسیار مفید است، زیرا انجام دادن این کار دقت و تمرکز می خواهد و باعث می شود که این افراد سرگرم شوند و به آرامش برسند. برای آشنایی بیشتر با انواع روش سفالگری با دست با شهر سفال همراه باشید.
همچنین بخوانید: آموزش سفالگری با چرخ
انواع روش سفالگری با دست
- روش فشاری یا پینچ (Pinch)
- روش ورقه ای یا اسلب (Coil)
- روش فتیله ای یا کویل (Slab)
روش پینچ در سفالگری با دست
این روش یکی از ساده ترین روشهاست، در این روش ابتدا با توجه به چیزی که مدنظر داریم تا آن را بسازیم مقداری گل برمیداریم و با دست آن را ورز می دهیم و به شکل گلوله درمی آوریم، بعد با یک دست گل را نگه میداریم و با انگشت شست دست دیگر داخل گل یک حفره ایجاد می کنیم.
با فشار دادن دیواره گل به تدریج می توانید یک شیء سفالی بسازید. یکی از فواید مهمی که این روش دارد این است که باعث بهبود حس لامسه می شود. بطور خلاصه در این روش با انگشتان خود، لبههای قطعه را به آرامی فشار دهید و شکل دهید.
تکنیک اسلب در سفالگری با دست
در این روش علاوه بر ساخت اشیاء گرد می توان اشیاء زاویه دار هم ساخت. راه های مختلفی برای ساخت ورقه های گلی وجود دارد اما ساده ترین آن استفاده از وردنه است.
به این صورت که مقداری گل را با استفاده از وردنه تخت می کنیم، در اینجا ضخامت و رطوبت ورقه گل بسیار مهم است چون اگر ضخامت آن زیاد باشد و یا خشک باشد ترک بر میدارد و اگر خیلی مرطوب باشد و یا نازک باشد حالت نمی گیرد.
بعد از اینکه ورقه های گلی را ساختید باید آنها را با دقت به هم بچسبانید و شکل مورد نظر را ایجاد کنید، نکته ای که قابل ذکر است این است که چسباندن ورقه های گل به هم بسیار مهم است و باید با تمرکز انجام شود.
سفالگری به روش فتیله ای یا کویل
در این روش باید بعد از ورز دادن گل آن را به شکل فتیله ی لوله ای شکل در آوریم و با توجه به شیئی که قرار است بسازیم تعدادی از این فتیله ها را آماده می کنیم. باید توجه داشته باشید که مقدار رطوبت گل باید در همه فتیله ها هم اندازه باشد.
فتیله ها را بصورت لایه ای روی هم قرار می دهیم و برای اینکه فتیله ها خوب به هم بچسبند باید یک طرف فتیله که قرار است روی فتیله دیگر قرار بگیرد را به وسیله چیزی مثل چنگال خط و شیار بنداریم و به آن دوغاب یا گل و شل بزنیم و بعد فتیله را بچسبانیم. در اینصورت فتیله ها خیلی خوب بهم می چسبند. اینکار را ادامه می دهیم تا شیئی که مدنظر داریم را بسازیم.
همچنین بخوانید: چند روش برای ساخت سفال وجود دارد؟
مزایای سفالگری با دست
وقتی که گل با دست تماس دارد و شما سعی می کنید تا یک سازه زیبا با آن بسازید این خود باعث می شود که شما روی کار خود تمرکز و دقت کنید و ذهن خود را از افکار منفی تخلیه کنید و به یک آرامش خاصی برسید. نه تنها در این روش بلکه بطور کلی هنر سفالگری این خاصیت را دارد.
سفالگری بیشتر برای افرادی که نمی توانند تمرکز کنند یا مشکل اعصاب دارند و دچار استرس و اظراب می شوند بسیار مفید است. از مزایای دیگر این روش این است که شما محدودیت در ساخت ندارید و می توانید اشیاء مختلفی در اندازه های مختلفی بسازید.
همچنین بخوانید: هرآنچه که باید درباره سفالگری کودکان بدانید
آموزش سفالگری با دست
اگر قصد دارید این روش را بصورت حرفه ای آموزش ببینید و آن را به عنوان شغل انتخاب کنید لازم است که بیشتر تحقیق کنید و اگر دسترسی به مشورت حضوری با استادکاران حرفه ای را ندارید حتما فیلم های آموزشی که در اینترنت هستند را مشاهده کنید. اما اگر می توانید حتما بصورت حضوری در کنار اساتید باتجربه این حرفه را یاد بگیرید تا بتوانید نکات ریز و جزئی آن را هم یاد بگیرید تا در حین کار دچار مشکل نشوید.
علاوه بر این می توانید مطلب آموزش سفالگری با دست برای کودکان را نیز در این سایت مطالعه کنید و یک تجربه عالی و به یاد ماندنی کار با گل رس را برای کودکان خود رقم بزنید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در مجله شهر سفال آموزش های مختلفی در حوزه سفال و سرامیک نوشته شده که تا حدودی می تواند در این زمینه به شما کمک کند و پاسخگوی بعضی از سوالات شما باشد.